• AFL 4.00_20_04_15.Still022

  Blog – “Houd de warmte vast”!

  Alweer mijn tweede blog waarin ik met jullie deel wat ik doe om milieubewuster te leven! Deze week draaide bij mij om ‘energiebesparing’ en dat leverde weer aardig wat “oh-nooit-echt-over-nagedacht” momentjes op.

  Ik ben vast niet de enige die vroeger te horen kreeg het licht uit te doen als je niet in de ruimte bent. Als kind vond ik dat zo onnodig, maar nu weet ik wel beter. Ook de verwarming gaat bij mij trouw uit zodra het kan. Ik ben zelfs zo dat ik bij twijfel of het nodig is de verwarming aan te doen, liever kies voor een extra vestje of een lekkere dikke trui. Je kunt natuurlijk ook stappen maken door alle apparaten in de meest zuinige variant aan te schaffen en note to self: die vervolgens volledig uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Verwarming, verlichting, apparatuur; heel belangrijk, maar wat dacht je van isolatie!

  Als er iets is waar ik van houd in huis is het ‘warmte’. En dan bedoel ik niet een paar leuke kussentjes op de bank of een kleed op de grond. Ook fijn, maar ik bedoel echt warmte als in geen tocht; een aangename temperatuur in huis. Bij heel veel woningen gaat deze fijne warmte verloren door onvoldoende isolatie. Niet iets dat je wil, maar hoe weet je of je huis goed geïsoleerd is of niet? Dat hangt af van factoren als het bouwjaar van je huis, de staat van de vloer, het dak, de gevel, de ramen? Dat alles moet goed geïsoleerd zijn. Nu is het voor de meesten wel duidelijk dat als je van enkel- naar dubbelglas overgaat dat aardig scheelt in de energierekening, maar heb je weleens gedacht aan de kozijnen? Ook die kunnen warmte laten ontsnappen (dit was vooral zo?n ?aha? momentje)!

  Ik ben deze week dus (bijna letterlijk) in de isolatie gedoken en wat je de laatste jaren steeds vaker ziet zijn energiezuinige kunststof kozijnen. Alleen al ideaal dat je door de hoge kwaliteit pvc, vuil er heel makkelijk afkrijgt en je dus niet jaar na jaar je kozijnen in de was hoeft te zetten. Maar het belangrijkste is toch wel dat je kozijnen dan geen warmtelek meer zijn.

  Nu kan ik nog een heel technisch verhaal houden over hoe dat dan precies werkt, maar zo ver reikt mijn kennis niet. Dus mocht je hier meer over willen weten, raad ik je aan een afspraak te maken met een specialist. Kijk even op www.hepro.nl.