• ZONNEpan

  [BLOG] Diefstal zonnepanelen voorkomen

  Ieder die er voor gekozen heeft milieubewust om te gaan met energie en daarom zonnepanelen heeft laten installeren, weet dat dat gepaard gaat met een aanzienlijke investering. Vanwege de waarde van de zonnepanelen en omdat ze zich altijd buiten bevinden, betekent dit helaas ook dat ze een doelwit kunnen worden van diefstal. Doorgaans zijn ze namelijk gemakkelijk te demonteren en heeft de dief alleen een eenvoudige inbussleutel nodig om er met jouw kostbare bezit mee vandoor te gaan. Om dat te voorkomen, vind je hieronder een aantal tips die hierbij kunnen helpen.

   

  Tip 1

  Eén van de gemakkelijkste methoden om de diefstal van de zonnepanelen lastiger te maken, is om te kiezen voor andere schroeven waar de zonnepanelen mee worden vastgezet. Vervang de standaard inbusschroeven met éénrichtingsschroeven waardoor het onmogelijk wordt om de zonnepanelen te demonteren zonder deze te beschadigen. Het is daarnaast ook verstandig om met een hamer kogeltjes in de kop van de inbusschroeven te slaan.

   

  Tip 2

  Een andere oplossing die mogelijk ook eenvoudig maar toch effectief is, is om de toegang tot het dak minder gemakkelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvalbakken die tegen de muur staan, of een ladder die in de tuin ligt. Voorkom dergelijke zaken zodat de zonnepanelen minder goed bereikbaar zijn.

   

  Tip 3

  Het losmaken van alle zonnepanelen en wellicht ook omvormers is dan wel een relatief eenvoudige klus, maar het zal de dieven wel veel tijd kosten. Door te zorgen dat er een goede verlichting is die niet gemakkelijk onklaar te maken is, wordt het voor de dieven een stuk minder aantrekkelijk om de zonnepanelen te stelen.

   

  Tip 4

  Het is uiteraard ook gewoon mogelijk om de panelen te beveiligen met een alarmsysteem. Zo kan een bewegingsalarm helpen, maar is het ook mogelijk om de panelen zelf te voorzien van een alarm. In het frame van een zonnepaneel bevinden zich doorgaans doorvoergaten waar je een draad door kan laten lopen die het alarm activeert zodra deze onderbroken wordt.

   

  Tip 5

  Als laatste tip is het verstandig om de serienummers van de zonnepanelen te noteren. Mochten ze namelijk ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestolen worden, dan zijn ze gemakkelijker op te sporen. Het is daarnaast natuurlijk ook altijd mogelijk om de zonnepanelen te verzekeren.

   

  Bron:

  www.zonnepanelengids.com

  www.zonnepanelenkiezer.nl